2017. júl 20.

80 éve veszett nyoma a legendás nőnek, aki pár hetes pilóta jogsival magassági rekordot állított fel - Amelia Earhart

írta: andeeles
80 éve veszett nyoma a legendás nőnek, aki pár hetes pilóta jogsival magassági rekordot állított fel - Amelia Earhart

Az 1930-as években átrepülte az Atlanti-óceánt, kétszer. Számos rekordot állított fel, díjakat nyert. Ismeretségét felhasználva igyekezett nőkkel megismertetni a repülést. Könyvet írt élményeiről. Laza stílusa, humora és eredményei világhírűvé tették. Azonban 40 évesen élete legnagyobb vállalkozásának teljesítése alatt nyomtalanul eltűnt.

amelia4.jpg

Amelia Mary Earhart 1897-ben született. A középiskola után belépett a kanadai vöröskeresztbe, hogy az első világháborúban harcolóknak segíthessen. Egy katonai kórház repülős sérültjeinek meséi keltették fel az érdeklődését a repülés iránt.

amelia_earhart_young.jpg

Amelia a kanadai vöröskereszt önkénteseként 1918 körül

23 évesen, utasként repült életeben először, azonnal beleszeretett a magasság mámorába. Pilótaleckéket vett, miután megszerezte a jogosítványt, teherautó vezetésével összeszedett annyi pénzt, amiből kitelt egy saját gépre.

Pár héten belül született első női magassági rekordja, 4300 méter elérésével.

Bostonban telepedett le, előbb angol tanárként, majd szociális munkásként dolgozott, hétvégente hobbi szinten repült.

Közjáték - örökösnő dublőrt keres

1927-ben Charles Lindbergh egyedül repülte át az Atlanti-óceánt, a teljesítményt övező média cirkusz közepette, egy Angliában élő örökösnő, Amy Phipps Guest fejébe vette, hogy Lindbergh után ő lesz az első nő aki szintén átrepüli az óceánt. Tervéhez repülőt és pilótát keresett. Felkérte George Pulmer Putnamot, egy könyv- és lapkiadó tulajdonosát segítsen ötlete megvalósításában.

Putnam talált is neki egy Fokker F7 Trimotort, ugyanazt a gépet, ami két évvel korábban először repült az északi-sarkra. A veszélyes vállalkozásra való tekintettel, a Fokker kerekei helyére úszótalpakat szereltek, elvégre egy hidroplán letud szállni a vízre ha nagy a gond.

fokker_f7b-3m_harbour_of_southampton.jpg

 Friendship nevű Fokker hidroplán, 1928

Lindbergh után számos kalandor próbálta maga is átrepülni az óceánt, de mivel mind odaveszett, az örökösnő családja egyre kevésbé lelkesedett az ötletért, hogy lányuk is a biztos halálba indul. Végül megegyeztek, hogy gép már van, pilótát szintén sikerült találni (a pilóta Wilmer Stutz, a navigátor Lou Gordon volt) már csak egy fiatal női utas kellett Amy Phipps Guest helyett.

Putman Ameliát ajanlotta, aki már akkor ismert pilótanőnek számított. A felkérést rögtön elfogadta, mégha csak utasként is vehetett részt a nem minden napi vállalkozásban.

Az óceán felett vol.1

1928. jun. 17-én Új-Fundland partjainál felszálltak. 20 óra 40 perces repülés után sikeresen landoltak a walesi Burry Port mellett egy folyón.

Bár a gép irányításában semmilyen szerepe nem volt, mégis ő lett az első nő aki átrepült az Atlanti-óceán felett.

Utasként én csak egy poggyász voltam, akár egy zsák krumpli. Talán egy nap én is megpróbálom egyedül.

Az óceán felett vol.2

Hírnevét kihasználva igyekezett minél több nővel megismertetni a repülést. 1929-ben szerepe volt a Ninety-Nines szervezet megalakulásában, mely ezt a feladatot tűzte ki céljául. Most már elegendő kapcsolati tőkéje volt, hogy önálló repüléséhez szponzorokat szerezzen.

1932. május 20-án (35 évesen) végül egyedül is neki vágott az óceánnak, egy egymotoros Lockheed Vega repülőgéppel. Új-Fundlandból indulva, 15 óra repülés után sikeresen landolt Írország partjainál. Az út nem volt zökkenőktől mentes. Viharba került, a turbulencia miatt 900 métert zuhant, az üzemanyag beszivárgott a vezetőfülkébe, a magasságmérő elromlott.

 

Az úttal 3200 kilométeres női távolsági rekordot is felállított. Élményeiről könyvet írt The Fun of It címmel. Lindberghez hasonló ünnepelt híresség lett Amelia is.

Az elemi erővel benne élő kalandvágy újabb és újabb rekordokra késztette  

  • 1932 augusztusában 19 óra alatt keresztül repült az Egyesült Államok felett.
  • 1933-ban ugyanezt az utat már 17 óra alatt tette meg.
  • 1935-ben az első pilóta volt aki Hawaii-ról Kaliforniába repült, az előtte próbálkozók mind az óceánba zuhantak.
  • Szintén 1935-ben elsőként teljesítette megállás nélkül a Los Angeles-Mexicováros útvonalat

Repülővel a világ körül

Eddigi eredményei megkoronázásaként, elhatározta, hogy körbe fogja repülni a Földet. Edward Elliot (Purdue University elnöke, repüléstechnikai kutatásokat végző alapítványt hozott létre) egy speciálisan kialakított Lockheed Electra kétmotoros gép megvásárlásával támogatta  Amelia tervét.

Ha ezt megcsinálom, abbahagyom a hosszútávú repüléssel való kísérletezést.

earhart_and_electra.jpg

Amelia az eltűnt Lockheed Electra géppel

A kor legjobb navigátorával Fred Noonannal 1937. jun. 1-én szálltak fel Miamiból, hatalmas tömeg ovációja közepette. Floridából Brazíliába repültek, majd átvágva az Atlanti-óceánon, az Egyenlítő mentén repülték át Afrikát, ahol többször is megálltak. Innen Indiába, majd Indonézia érintésével Pápua Új-Guineába repültek. Itt két napos pihenőt tartottak az út legveszélyesebb szakasza, a Csendes-óceán átrepülése előtt.

earhart-cockpit.jpg

A Lockheed Electra pilótafülkéjében Fred Noonan navigátorral, az indulás előtti napokban

Eddig 32 000 km-t tettek meg. A technikai nehézségek ellenére július 1-én a felszállás mellett döntöttek. 3500 km-es repülés állt előttük a Howland-szigetek irányába, a nyílt óceán felett.

1937. július 2-án hajnalban léptek kapcsolatba az amerikai haditengerészet Howland-szigeti bázisával. Néhány rádióüzenet-váltás után megszakadt a vétel az amerikai állomással. 8:45-kor kapták Amelia utolsó üzenetét. Ekkorra a szigettől már látótávolságban kellett volna hogy legyen az Electra. Amelia utolsó üzenetében jelezte, hogy sehol sem látnak szárazföldet, és kritikusra apadt az üzemanyag készletük. Többet nem jelentkeztek.

Az Amerikai Haditengerészet hatalmas erőkkel és igen komoly költséggel 16 napon át 66 repülőt és 9 hajót bevetve kereste a gépet illetve annak roncsait, eredménytelenül. Férje a kiadó tulajdonos George Pulmer Putnam (pár évvel korábban házasodtak) saját vagyonából még októberig folytatta a keresést, de szintén nem lelte nyomát feleségének.

2 évvel késöbb, 1939. január 5-én Amelia Earhartot és Fred Noonan navigátort hivatalosan halottá nyilvánították.

Elképzelhető, hogy túlélték?

A pilótanő és a navigátor sorsáról ma sem tudni biztosat. A leglogikusabb magyarázat, hogy elfogyott az üzemanyaguk és az óceánba zuhantak. De egyesek szerint eltévedtek és az 500 kilométerrel délnyugatra fekvő Kiribati-szigetek egyikén, a Gardner-szigeten (Nikumaroro) landoltak. Segítség nélkül végül itt érte őket a halál.

Még 1991-ben Nikumaroro szigetén találtak egy alumíniumdarabot, amiről mára bebizonyították, hogy Amelia gépéből származik. The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR) szakértői szerint, az alumíniumdarabot a nyolcnapos miami pihenő alatt (a pilótáknak ez volt a negyedik állomásuk) szerelték fel a gép egyik ablakának helyére.

A Nikumaroro szigetére vezetett tíz régészeti expedíció során több olyan leletet is feltártak, amelyek bizonyíthatják, hogy Amelia és Noonan a szigeten élték le életük utolsó éveit. A TIGHAR egy olyan szonárfelvételt tett közzé, amelyen a feltételezések szerint a legendás pilótanő Lockheed Electra gépe rajzolódik ki. 2010-ben aprólékosan átfésülték a korallszigetet, és olyan tárgyakat találtak (pipere üvegek, többek között babaolaj és kézkrémes flakon), amelyek az 1930-as években az Egyesült Államokban készültek. 

Eltűnésének magyarázatára számtalan összeesküvés-elmélet született. A leggyakoribb szerint szándékosan tűnt el és kezdett új életet a világ egy másik pontján, mert nem bírta elviselni az őt övező felhajtást.

Több könyvben és két filmben is feldolgozták karrierjét.

Bármi is történt 80 évvel ezelőtt, abban biztosak lehetünk, hogy Amelia egy kivételes tehetségű pilóta és kalandor volt, aki a szenvedélyének élt és a határokat feszegetve bizonyította a világnak mire képes.

 

 

 

Felhasznált irodalom:

Szólj hozzá

repülés eltűnt lezuhant világutazó Amelia Earhart nőstényfarkasok Fred Noon Garden sziget Nikumaroro 80 éve minden cikk