2017. sze 29.

A Teddy mackók nyomában - Margarete Steiff

írta: andeeles
A Teddy mackók nyomában - Margarete Steiff

Az egyperces történetek sorozat első részének főhőse Margarete Steiff, az első európai plüssmackó megalkotója, akit a XIX. századi viszonyok között házasságra alkalmatlannak, életpálya nélkülinek tekintettek, ő mégis saját erejéből épített egy, a mai napig is virágzó családi vállalkozást.

steiff_cover_1.jpg

Margarete Steiff egy, gyermekbénulás következtében tolószékbe kényszerült, ügyes kezű, jó eszű német kislány, aki nővéreivel az 1800-as évek közepén varróműhelyt alapított a családi házban.  A családi varroda hamar ismert lesz, mialatt nővérei sorra házasodnak, Margarete a vállalkozást bővíti.

Állapota miatt a családalapításról kénytelen volt lemondani, de testvérei gyermekeit sajátjaként szerette: egy alkalommal karácsonyra egy magazinban látott szabásminta alapján minden unokaöccsének egy filcből varrt elefántot készített. A gyerekek imádták a puha játékot, mindenfele magukkal cipelték, így hamar jöttek az érdeklődök további állatkákat rendelni.

steiff_production_portrait.jpg

A legelső darab emlékére még ma is forgalmazzák a filc elefánt modernebb változatát

Margarete felismerte a filcállatokban rejlő lehetőséget és pár év alatt szinte a teljes varrodát átállítja játékkészítésre. 1902-ben egyik unokaöccse javasolja, hogy az elefántok mellett varrjanak játékmackót is plüssből. Az ötlet új korszakot nyitott a cég életében, hiszen a világ talán legkedveltebb játéka született meg ezzel. Az első modell a nem túl ötletes „55 PB” nevet kapta, mivel 55 cm magas, „P” vagyis plüssből készült, „B” (beweglich) azaz mozgatható.

steiff_teddy_bear_production_portrait.jpg

Egy újabb Teddy mackó születése

A Washington Post 1902. november 16-i számában megjelent egy cikk Theodore Roosevelt (becenevén Teddy) amerikai elnök egyik vadászatáról. Megírták, hogy az elnök nem volt hajlandó lelőni egy, a könnyű találat érdekében fához kötözött fekete medvebocsot csak azért, hogy sajtófotók készülhessenek az eseményről. A cikk hallatán egy orosz bevándorló, Morris Michtom édességboltja kirakatába kihelyezett egy mackót, amin a Teddy’s bear vagyis Teddy mackója felírat szerepelt. A kis medve olyan sikeres lett, hogy Michtom nemsokára felhagyott az édességek árusításával és játékgyártó vállalkozásba kezdett.

berryman.jpg

Clifford K. Berryman The Washington Postban megjelent karikatúrája

Egy évvel később a lipcsei játékkiállításon egy amerikai kereskedő mind a 100 darab Steiff macit megvásárolta és további 3000 db-ot rendelt. Az 1904-es St. Louis-i Világkiállításon már közel 12 000 darab plüssmaci talált gazdára. A Steiff macik is átvették a Teddy nevet, az elnöki vadászat után Teddy mackója a kiszolgáltatottak megsegítésének szimbólumává vált, még Roosevelt is mackót választott kabalaállatként, mikor újraválasztásáért kampányolt.

Margarete 1909-ben, 61 évesen hunyt el, vállalkozása a mai napig a Steiff család tulajdonában áll, németországi gyárukból a világ közel 30 országába szállítanak pihe-puha kis kedvenceket.

 

 

 

Felhasznált irodalom

Szólj hozzá

teddy bear plüss mackó Egypercesek nőstényfarkasok margarete steiff steiff minden cikk