2016. ápr 04.

Egy ágyas a birodalom legbefolyásosabb asszonyaként - Hürrem Haszeki szultána

írta: andeeles
Egy ágyas a birodalom legbefolyásosabb asszonyaként - Hürrem Haszeki szultána

A "nők szultánátusaként" ismert időszak első és egyik legjelesebb képviselője, aki az uralkodó közvetlen tanácsadója, könyörtelen politikus és stratéga. Ő volt Hürrem szultána. Nézzük hogyan tehetett szert ekkora hatalomra egy egyszerű ágyas.

hurrem2.jpg

Alexandra vagy Anasztázia Liszovszka (Európában Rokszolána) 1502 körül született Ukrajna nyugati részén Rohatin városában. Korabeli feljegyzések szerint apja egy ortodox pap volt. Származását tekintve lengyel vagy rutén lehetett. A háremben eleinte "a ruténiai ágyas" néven emlegették.

Fiatal lányként krími tatárok rabolták el, majd eladták rabszolgának. 1517 és 1520 körül kerülhetett a Topkapi palotába, I. Szulejmán háremébe, még Szulejmán trónralépése előtt.

Élet a háremben

A háremben gazdagon, aprólékos mintákkal, élénk színekkel díszített termekben, szobákban általában több száz nő élt együtt. Ágyasok, szolgálók és a rájuk vigyázó kasztrált eunuchok. Az uralkódon és az uralkodó családon kívül csak orvosok, bábák és időnként eltakart szemű zenészek, kelmét arusító asszonyok léphettek be. Mindenki más számára a hárem tabu volt, még a birodalom legrangosabb tisztségeit birtoklók sem láthatták a szultán asszonyait. 

A tökéletes szépségű, szűz lányokat (bekerülésükkor megvizsgálták őket) koruk alapján osztották szobákba. Írni-olvasni, hímezni, zenélni, táncolni tanultak, a szexualitás alapjaival is megismertették őket. Legtöbbjük életében sosem került a szultán elé, ők egymás karjaiban vagy a fiatal eunuchok közt vigasztalódtak. Díszes öltözékek helyett évente csupán három rend ruhát kaptak, azt kellett beosztaniuk. A fürdők ellenére, a higéniás körülmények nem a legjobbak voltak, gyakori volt a  tüdővész a lányok között.

 

harem.jpg

Giulio Rosati: Tánc a háremben

Mire Hürrem a Topkapiba érkezett az akkor 26 év körüli Szulejmánnak már 4 gyermeke született, több ágyastól. Az egyetlen életben maradt fia Musztafa herceg volt, Mahidevran szultánától. A hárem rendje szerint a legmagasabb rangú asszony az elsőszülött fiú anyja, vagyis Mahidevran, fia Musztafa pedig a trónörökös.

Hürrem rájött, hogy a kényelmesebb és biztonságosabb életre egyetlen reménye, ha ő is fiút szül a szultánnak. Szökni nem volt bölcs döntés, ha elkapják, kegyvesztett lányként egy zsákba kötve a tengerbe dobják.

hurrem4.jpg

XVI. századi fára festett olaj portré Hürrem szultánáról

Szulejmán hamar felfigyelt a kecses, hosszú vörös hajú, tejfehér bőrű mosolygós Hürremre. A Hürrem nevet is az uralkodó adta neki, miután az első éjszakát együtt töltötték. Jelentése; mindig vidám, nevető.

Mitől volt más mint a többi nő?

A háremben minden lány gyönyörű volt, mégis mi tette Hürremet ennyire különlegessé? A válasz egyszerű;  Szulejmán fiatal férfi volt de egy egész birodalom ura, számos kötelezettséggel és nem kevés felelőséggel. Az államügyek, a kegyeiért versengő nagyurak mind odafigyelést igényeltek. Ha valamelyik asszonyát hanyagolta, ők is panaszkodni kezdtek. Hürrem nem tett mást, csak olyan légkört teremtett a szultánnak, ahol megnevettetik, szórakoztatják, őszintén érdeklődnek apró szeszélyei iránt, meghallgatják, szeretik. Okos hízelgéssel erősítette Szulejmán önbizalmát és bölcs tanácsokat adott az uralkodót nyugtalanító kérdésekben. Nem kért szivességeket és saját gondjait sosem ecsetelte.

A recept bevált, Hürrem teljesen elbűvölte az általában hallgatag, zárkózott szultánt.

A háremben az "egy ágyas - egy fiú" elv volt érvényben, hogy megelőzzék a késöbbi testvérharcokat. Ennek ellenére Hürrem a következő 5 évben 5 gyermeket szült az uralkodónak;

  • Mehmed herceget 1521-ben, Hürrem őt szánta trónörökösnek Musztafa helyett, ám 21 évesen ideglázban meghalt.
  • Mihrimah szultánát 1522-ben, kívül-belül anyjára hasonlított, intrikáiban szövetségese volt, anyja halála után ő vette át a hárem vezetését.
  • Abdullah herceget 1523-ban, 3 éves korában betegségben elhunyt.
  • Szelim herceget 1524-ben, ő lett Szulejmán utódja II. Szelim néven.
  • Bajazid herceget 1525-ben, Szelimmel rivalizáltak éveken át, végül nyíltan hadba szálltak egymás ellen. Szulejmán Szelimet támogatta így Bajazid apja ellen fordult, de vesztett a csatában. 36 évesen 4 fiával együtt kivégezték.

Mahidevran szultána gyakran örjöngött az őt ért mellőzés és megaláztatás miatt. Több alkalommal fizikailag bántalmazta Hürremet. Fiát féltette az új kedvenctől és annak gyermekeitől. Ugyan még mindig Musztafa volt a trónörökös, de a szokások értelmében a legrátermetebb fiú magához ragadhatja a trónt, illetve a trónviszály és polgárháború elkerülése érdekében, az új uralkodó mindig kivégeztette testvéreit a birodalom békéjének kedvéért.

A szultán anyja Ajse Hafsza szultána próbálta csillapítani a két nő között egyre elfajuló helyzetet.

Mellőzöttsége ellenére Mahidevran 1525-ben egy leányt szült a szultánnak; Raziye szultánát. Raziye visszavonulva élt bátyjával míg titokban hozzá nem ment annak bizalmasához. Az esküvő kitudódott, a szerelmeseket elszakították egymástól. Bátyja halála után mély depresszióba zuhant, 45 évesen érte a halál, miután teljesen lebénult.

Hürrem a lehető legszeretetteljesebben viselkedett a szultánnal, mindenki mással azonban keményen érvényesítette az akaratát. Gyermekei mellett, Mahidevrannal való csatározása kötötte le napjait, illetve Szulejmánnal levelezett, aki magyarországi hadjáratain volt. Szulejmán Muhibbi álnéven számos szerelmes verset írt a szultánának.

Jólétem, szerelmem, holdfényem.

Legőszintébb barátom, bizalmasom én egyetlen szerelmem.
A legszebbek között a legszebb ...
Tavaszom, én vidám arcú szeretetem, nappalom, kedvesem ...
Édes, Rózsám, az egyetlen aki nem hoz szorongást ezen a világon ...
Isztambulom, én Caramanom, én Anatóliám
Badaksám, Bagdadom és Khorasanom
Szép hajú szerelmem ...
Dicséreted fogom énekelni mindig
Egy szerelmes meggyötört szíve, Muhibbi szeme megtelt könnyel, és én boldog vagyok.

6 évvel késöbb Hürrem is állapotos lett és megszületett a szultánnal közös hatodik gyermekük is;

  • Cihangir herceg 1531-ben, csontrendszeri fejlődési zavarral született, egész életében szenvedett, felnőtt korára púpos lett. Az egyik legintelligensebb volt testvérei között. 21 évesen, sokak szerint Musztafa bátyja elvesztése miatti fájdalma, valójában epilepsziás roham okozta halálát.

Hürrem az utolsó herceg születése után kezdett komolyan jótékonykodni. Imaházakat, iskolát, ispotályt, szegénykonyhát tartalmazó komplexumokat építetett, az általa létrehozott alapítvány segítségével.

1533-ban vagy 1534-ben (a pontos dátum nem ismert) Szulejmán feleségül vette kedvenc ágyasát, megsértve egy közel 200 éves szokást, miszerint az oszmán szultánok nem veszik el szeretőiket. Ezzel Hürrem megkapta a Haszeki címet, jelentése; a szultán hitvese. Az esküvő komoly csodálkozást és ellenszenvet váltott ki a birodalom jelentősebb részén. Korábban még soha nem volt egyetlen rabszolga sem akit szultán elvett volna.

1534-ben Ajse Hafsza valide szultána, Szulejmán anyja elhunyt. Musztafát kinevezték a Manisai tartomány kormányzójává (ezt a pozíciót hagyományosan a trónörökös töltötte be) így a szokásnak megfelelően Musztafa anyja is vele költözött. Hürrem előtt most már teljesen szabad volt az út, Ibrahim (a szultán legjobb barátja és bizalmasa) kivételével minden ellenlábasától sikerült megszabadulnia.

Alig két év kellett és 1536-ban a szultán kivégeztette legjobb barátját, Ibrahimot. A pasa ugyan maga is tett halálos ítéletéért, de Hürrem éveken át igyekezett siettetni a közelgő véget.

ibrahim.jpg

Ibrahim pasa képmása

Ő lett az első szultána aki élete végéig a Topkapiban maradhatott, mialatt fiai már saját szandzsákjukat (tartomány) irányították. Cihangir herceg betegségére hivatkozva nem akart elköltözni, de a szultán sem bánta, hogy szerelme a palotában marad. Intelligenciájának hála Szulejmán legfőbb tanácsadója lett. Intrikáinak Ibrahim mellett több politikai ellenfele is áldozatul esett. Innentől minden befolyását arra használta, hogy megakadályozza Musztafa trónra jutását. Rüsztem pasa segítségével (késöbbi nagyvezír, Hürrem szövetségese, Mihrima szultána férje) Musztafa ellen fordította a szultánt, aki 1553-ban lázadásoktól tartva, hazaárulás vádjával kivégeztette legidősebb fiát. A következőnek kinevezett nagyvezír, Kara Ahmed pasa is Hürremnek köszönhette vesztét.

mort_de_mustapha.jpg

Musztafa herceg kivégzése, CI Duflos metszetén

Élete végéig Szulejmán támasza, barátja és bizalmasa maradt. Hiába próbálta bárki is a szultán figyelmét felhívni Hürrem politikai befolyására, ő továbbra is asszonya tanácsaira támaszkodott. Akitől az együtt töltött kb. 38 év alatt meglátása szerint mindig csak szeretetet, megértést és törődést kapott.

Hürrem 1558. április 15-én halt meg 55 éves kora körül, feltehetően maláriában. Szulejmánt 8 évvel élte túl kedvesét, élete végéig gyászolta, ahogyan az alábbi részlet is bizonyítja búcsúverséből;

Én lemostam, letöröltem a világot, lelki bánatom érted van, szerelmem. Erő, nincs több erőm, hogy elárulja nekem, csak hit van, a hit a te érzelmeidben, nem a húsban, de az én szívemben, én sírok, sírok érted, szerelmem, nem óceán, több, mint óceán az én könnyeim érted, Hürrem...

mausoleum_of_roxelana.jpg

A szultána türbéje a Szulejmán-mecsetben

Hürrem a Szulejmán-mecsetben lelt örök nyugalmat. Halála után az uralkodót is itt helyezték el (szigetvári türbéjében csak a szívét temették el, testét Isztambulba szállították vissza). Szulejmán parancsa szerint egyedül lányuk, Mihrima szultána nyugodhat még mellettük.

 

 

 

Felhasznált irodalom:

Szólj hozzá

szultán oszmán hárem pasa türbe Történelem Szulejmán Topkapi Ibrahim Oszmán Birodalom Bajazid Cihangir Mihrimah Szelim Hürrem Musztafa szultána nőstényfarkasok Mehmed Mahidevran Raziye Dzsihangir minden cikk